Werkvormen
“Eerst was er chaos vanbinnen, maar nu snap ik veel beter hoe ik in elkaar zit en waarom. Dat voelt opgeruimd.”
Storylines is gemaakt om in gesprek te raken. Met de jongere en, direct of indirect, met andere belangrijke ‘stemmen’. Uit verhalen wordt informatie gefilterd en gezocht naar rode draden (de Storylines). Dit proces verloopt steeds weer anders en dat is het mooie: jongeren kunnen aan de slag op de manier die bij hen past.
Daarom heeft Storylines geen strikte werkwijze. Van de behandelaar worden therapeutische kennis en vaardigheden verwacht die nodig zijn om het proces te begeleiden. De jongeren geven het proces vorm. Om wat makkelijker op weg te raken, hebben we 2 kaartensets bijgevoegd die ingezet kunnen worden als dat passend is.
Flipkaartjes
Soms vinden jongeren het spannend om verhalen te vertellen. Of weten ze niet goed waar en hoe te beginnen. Daarvoor zijn flipkaartjes bijgevoegd. Voor een aantal categorieën die vaak als lastig ervaren worden, kunnen jongeren kaartjes neerleggen op een rode of groene kant. Ze kiezen zo welke uitspraak het beste bij hen past. Vervolgens kan daarover in gesprek gegaan worden.
Vragenkaartjes
Om nadruk te leggen op het ontwikkelen van een narratief, zijn vragenkaartjes bijgevoegd. Deze vragen nodigen uit tot bredere verhalen over beleving, cultuur, waarden, wereld- en mensvisie.
Uiteindelijk maken jongeren hun eigen multidimensionele narratief. Ook dit mag op een manier die bij hun kwaliteiten aansluit: in de vorm van een verhaal, songtekst, collage, etc. Het leren begeleiden van dit proces is onderdeel van het cursusprogramma.